Çarşı Medya
Asistan

Işık Hızı Geçilebilir Mi?

Işık Hızı Geçilebilir Mi?

Işığın uzaydaki hızı yaklaşık olarak 300.000.000 m/s’dir. Yani ışık hızı saniyede yaklaşık 300 bin kilometre hızdadır. Işık, bir saniyede Dünya’mızın çevresini tam yedi kez dolaşabilir. Bu hıza ulaşabilirsek, Dünya’dan Ay’a varmamız sadece bir saniye sürer. Güneş’e ise sekiz dakikada gidebileceğimiz gibi, Samanyolu galaksisine en yakın galaksi olan Andromeda’ya iki milyon yılda ulaşabiliriz. Peki ışık hızı geçilebilir mi ya da ışık hızında hareket etmek mümkün mü? Ne yazık ki Einstein’ın görelilik kuramına göre, evrende bulunan hiçbir şey ışık hızına ulaşamaz. Çok ama çok yaklaşabilir, ancak ulaşamaz.  Işık hızı limit noktası olarak görülür.

Işık Hızına Ulaşırsak Ne Olur? Zamanda Yolculuk Yapmak Mümkün Mü?

Zamanda yolculuk ve ışınlanma gibi konular yüzlerce yıldır insanların en büyük hayallerindendir. Pek çok bilim kurgu filmine ve belgesellere konu olan ışınlanma ve zamanda yolculuk yapmak mümkün mü? Günümüzde bilim adamlarının yaptığı çalışmalara göre teoride bu mümkün. İsviçre’de yapılan CERN deneyinde atomik boyutta olan parçacıklar birbirleriyle çarpıştırıldı. Bu deneyin sonucunda evrenin oluşumu ve ışık hızı hakkında önemli bilgiler elde edildi ve ışık hızı geçildiği iddia edildi!Parçacıklardan bazılarının çarpışma sırasında ışık hızını çok az miktarda da olsa geçtiği saptandı. Üstelik bu sonuçtan emin olmak için deneyi binlerce kez tekrarladılar ve yine aynı sonuca ulaştılar. Yine de bilim adamları bu duruma şüpheyle yaklaşıyorlar ve bunun mümkün olmadığını öne sürüyorlar. Şayet bu durum doğruysa, yani ışık hızı aşıldıysa görelilik kuramı çok büyük değişikliklere uğrar ve insanlık adeta evrenin sınırlarını zorlar. Belki de zamanda yolculuk yapma ve ışınlanma gibi hayaller gerçeğe dönüşür.

Ne Yazık Ki Bilim Adamları Şüpheyle Yaklaşmakta Haklı…

Yukarıda bahsettiğimiz CERN deneyinin bilimsel bir geçerliliği bulunmamaktadır. Einstein, ışık hızı için “Evren’in hız limiti” ifadesini kullanmıştı. Yine Einstein’ın iddiasına göre ışık hızını aşmak, nedensellik ilkesini ihlal etmeye sebep olacaktı. Nedensellik ilkesine basit bir şekilde “daha tetiği ateşlemeden merminin silahtan çıkarak hedefi vurması” şeklinde açıklanabilir. Bu durum gerçekleşirse zamanda yolculuk mümkün olabilir. Işık hızına ulaşabilmenin tek yolu kütle ve enerjinin eşit miktarda olmasıdır. sadece birkaç gram uranyumu enerjiye dönüştürürseniz koskoca Hiroşima’yı haritadan silebilirsiniz. Işık hızına ulaşmak isteyen bir cismin kendi kütlesine eş miktarda enerjiye ihtiyacı vardır. imkansız olarak görülen bu durum gerçekleşse bile, zamanda çeşitli oynamalar yaşanacağı için cisim sabit bir hızda ilerleyemeyecektir. “Teorik olarak” cismin kendi kütlesine eş miktarda enerjiye sahip olması, ancak söz konusu cisme, kendi kütlesi kadar enerjinin bir şekilde dışarıdan müdahale edilerek aktarılmasıdır.

Yukarı