Çarşı Medya
Asistan

Neden 30 gün oruç tutuyoruz?

Neden 30 gün oruç tutuyoruz?

Yıl içerisinde sadece Ramazan ayında farz olan orucun tutulabilmesi için belirlenmiş olan 30 günlük sürenin nedeni nedir? Neden 30 gün oruç tutuyoruz? Şeklinde pek çok soruyla, Kuran’ı Kerim’den surelerle yanıt talep edilmiştir. Bakara 184. ve 185. ayetlerde “Ramazan” ayında oruç tutulacağı belirtiliyor. Ramazan ayının belirlenmesi ise uydumuz olan Ay’ın görünüşünün hilal olmasına bağlıdır.

Oruç Neden 30 Gün Olarak Belirlenmiş?

Orucun her zaman için 30 gün olarak belirlenmiyor olmasının en önemli nedeni, aylar için belirlenmiş kameri ay özelliğinden kaynaklanıyor. Sadece 30 günlük ay döngüsü olması halinde, 360 günlük bir döngünün bulunması gerekecektir. Hicri takvimde bu nedenle her yıl 10 – 11 gün geriye gelinerek oruç tutulmaya başlanır. Hicri takvimin yapısına uygun şekilde, her yıl 10 ila 11 gün daha erken hilal görülür. Orucun 30 gün olarak belirlenmiş olmasının ve tarihinin açıklanmasının en önemli nedeni ise hilaldir.

29 Gün Oruç Tutulan Ülkeler: Bazı ülkelerde her yıl 29 veya 30 gün olacak şekilde oruç tarihleri belirleniyor. Bunun en önemli nedeni, hilalin çıktığı gün ve tekrar çıktığı son gündür. İki tarih arasında hiçbir zaman için 28 gün olmuyor.

  • 29 veya 30 gün olduğu için, hilalin görülmesine dayalı olarak oruç zamanı belirleyen ülkelerde mutlaka 30 gün tutulma koşulu bulunmuyor.
  • Kameri aylar nedeniyle belirli dönemlerde 29 günlük oruç süreleri ve ardından bayram görülebiliyor.
  • Ülkelerin kaç gün oruç tutulmasını belirlediğiyle ilgili şüphesi bulunan kişilerin bayramdan sonra 2 gün daha oruç tutarak aklında şüphe bırakmaması mümkündür.

Kuran-ı Kerim’de Oruç Tarihleri Nasıl Geçer?

Kuran’da oruçla ilgili tarihler sadece Ramazan ayında tutulması gerektiği üzerine bilgilerle insanlara duyurulmuştur. Hilal ile başlayarak hilal ile biten ayın incelenmesi ve bu döngünün başlangıç, bitiş tarihlerinin doğrulanması gerekir. Yapacağınız her türlü ibadet, Ramazan ayı içerisinde çok daha fazla sevaba sahip olacaktır. Kuran’ın indirildiği ve Kadir Gecesi gibi son derece önemli bir günün yer aldığı ay olması nedeniyle önemi her aydan çok daha fazladır.

Ramazan Ayının Geldiği Nasıl Anlaşılır: Her yıl belirli dönemlerde hilal iki kez görülür. Birinci kez görülmesi durumunda Ramazan ayının başlangıcı, ikinci kez görülmesi durumunda ise Ramazan ayının bitiş günü olarak belirlenir. Bu iki görülme tarihleri arası ise her zaman için 29 veya 30 gün olur.

Yıl içerisinde oruç tutulması farz kılınan tek ay Ramazan’dır. Bu nedenle hilalin görülmesiyle birlikte oruç tutulmaya başlanması, son kez görülmesiyle birlikte de bayrama geçilmesi gerekir. Neden 30 gün oruç tutuyoruz? Günümüzde Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkelerde hilalin ne zaman çıkacağı, bayramın ne zaman olacağı önceden hesaplanabiliyor. Yapılan hesaplamalarda herhangi bir yanlışlık bulunmadığı gibi, hicri takvime uygun şekilde her yıl 10-11 gün geriye gelinerek oruç tutulmaya başlanır.

Ramazan Nedir?

Ramazan, Müslüman ay takviminin dokuzuncu ayıdır. Sağlıklı yetişkin Müslümanlar için gün batımına kadar içme, yemek yeme, ahlaksız davranışlar ve öfkeden kaçınmayı içerir. Kutsal ay boyunca dua, Kur'an okumak ve sadaka gibi diğer ibadet eylemleri de teşvik edilir.

Müslümanlar da Kuran'ın Ramazan ayında açıklandığına inanırlar.

Kutsal ay boyunca, Müslümanlar sahur denilen şafak öncesi yemek yemek için erken uyanırlar ve iftar olarak adlandırılan yemek vaktine kadar oruçlu kalırlar.

Ramazan  Ne Zaman Başlıyor?

Camilerin özellikle yoksul ve muhtaç olanlar için büyük iftarlara ev sahipliği yapması yaygındır. İftardan sonra camilerde taravih adı verilen gece namazı kılınır.

Ramazan ayında, her ülkenin pişirmeleri gereken özel yiyecekleri vardır. Ülkemizde ise geniş aile ile iftar yenmesi geleneklerdendir. Cömertlik gibi İslami ilkeler, yiyecek paylaşımı ve misafirleri iftar için davet etme gibi bu nezaket duygularının çoğuna ilham vermiştir.

Bununla birlikte, bu yıl Ramazan, Müslümanlar da dahil olmak üzere tüm uluslar, sosyal toplantıları yasaklayarak veya sınırlandırarak ve camileri kapatarak virüsün yayılmasını önlemek için koronavirüs pandemisinin ortasında kesinlikle daha az şenlikli olacaktır.

Suudi Arabistan'ın baş müftüsü Sheikh Abdülaziz el-Şeyh,  krallıkta en yüksek dini otoritedir. Suudilere pandemi döneminde öfkeli olsalar da evden çıkmamalarını söylemiştir. Gece kılınan teravih namazlarının da topluca kılınmasını yasaklamıştır.

Oruç Ne Zaman Başlar?

Ramazan ay yani hicri takviminin bir parçası olduğundan, tarihi her yıl miladi takviminde değişir. Müslümanlar, Ramazan yeni ayın ilk gününü ilan etmeden önce yeni ayın görünmesini bekleme eğilimindedir. Ancak yine de önceden günü tahmin edebilirler.

Çoğu Müslüman ülkede aynı anda Ramazan başlar ama İran gibi ülkeler ayı görmedikleri için genelde 1 gün ramazana geç başlarlar.

Oruç Ne Kadar Sürer?

Ay ayları, yeni ayın ne zaman görüldüğüne bağlı olarak 29 ila 30 gün arasında sürer. Ayın 29. gecesi görmüyorsa Ramazan tam 30 gün sürer.

Yeni ayın sona ermesi kutlama zamanıdır. Ramazan ayının sona ermesinin kutlandığı zaman dilimine Ramazan Bayramı denir.

Ramazan Boyunca Müslümanlar Neden Oruç Tutar?

Oruç, İslam'ın beş temel direğinden biridir. Ayrıca Kur'an-ı Kerim'de tüm gün bunu yapacak kadar olgun ve sağlıklı olan tüm Müslümanlar için oruç tutmayı emreden bir ayet vardır.

Dolayısıyla Müslümanlar bir ibadet eylemi, Tanrı'ya yaklaşma şansı ve ihtiyaç sahiplerine daha şefkatli olma yolu olarak oruç dönemini kullanır.

Oruç ayrıca sabır öğrenmenin ve kötü alışkanlıkları kırmanın bir yolu olarak görülür.

Üstelik orucun insan vücuduna oldukça yararlı olduğu, hücreleri yenilediği, kanı temizlediği ve detoks yaptığı günümüz araştırmalarında kanıtlanmıştır.

Oruç Ne Zaman Biter?

Yeni ayın görünmesinden itibaren oruç 29-30 gün sürer. Orta Doğu'daki çoğu Müslüman ülke için Ramazan’ın 30.günü arefe günüdür.

Ramazan biterken gökyüzünde o akşam saatlerinde bayramı müjdeleyecek ay aranır. Bu ay bulunamazsa ramazan bir gün daha uzar.

Ramazan Ayında Oruç Tutarken;

Açlığın ve susuzluğun gerçekten ne anlama geldiğini öğreniriz.

Her gün yediklerimize değer veriyoruz. Hiçbir yemeği sevmemekten şikayet etmiyoruz ve gıda israfı yapılmıyor. Aç olmak size daha kabul edilebilir olmayı öğretir.

Sadaka vermeyi, fakirlere yardım etmeyi, paylaşmayı öğreniriz.

Ramazan ayında, birinin eğitimine sponsor olmaktan, birinin sağlık faturalarını ödemekten veya sadece birinin yemeğini ödemekten duyduğumuz haz farklıdır. Mutluluğu paylaşmak çok bulaşıcıdır.

Öfkemizi kontrol etmeyi öğreniyoruz, kötü kelimeler kullanmıyoruz ve genellikle daha kibarız.

Tüm gün aç durulsa da aniden çok daha sakiniz ve ciğerlerimizi yakacak şekilde bağırmadan sorunları çözmenin mümkün olduğunu anlıyoruz.

Cinsel dürtülerimizi kontrol etmeyi öğreniyoruz.

Gün içinde eşinizi ona dokunamadan sevmenin ne değerli olduğunu anlarsınız. Aslında cinsel dürtünüzün sadece bir his olduğunu gerçek duygunun sevgiden kaynaklandığını fark edersiniz.

Ramazan, olması gerekenleri yapmayı, konuşmadığımız insanlarla barışmayı, aklımıza gelmeyen yoksullara bir de açken nasıl hissettiklerini anlayarak bakmayı öğretir. Bu bir gelişim vaktidir. Tazelenme kursu gibidir.  

Ayın sonunda da, Ramazan Bayramı neşe ile kucaklaşma vakti gelir. Bunu kutlamak her Müslümanın hakkıdır. Aç, susuz kalarak pek çok fedakarlık gösterilmiştir. Bir kutlamayı herkes hak eder ve artık oruç dönemi sona ermiştir.

Yapılan iyiliklerin, söylenen güzel sözlerin, vaadlerin bir sonraki yıl ramazan ayına ertelenmemesi, tüm yıl sürmesi dileğiyle

Yukarı