Çarşı Medya
Asistan

Koronavirüs (Covid-19) Nasıl Anlaşılır?

Koronavirüs (Covid-19) Nasıl Anlaşılır?

Koronavirüs; adını görünüşünden alan bir virüs ailesidir.  Neredeyse bir güneş koronasına benzeyen ve tüm dünyayı etkisine altına alan koronavirüs nasıl anlaşılır? Çıkan hangi belirtiler Covid-19 semptomlarını oluşturur? Virüse karşı neler yapılmalıdır? Hepsini sizin için yazımızda derledik.

65 Yaş Üstü Covid-19 Belirtileri

Koronavirüs; taç ya da halo anlamına gelen, latince korona kelimesinden doğmuştur. Mikroskop altında güneş koronasıyla çevrili şekilde görünür. Yetkililer tarafından SARS-Cov-2 olarak adlandırılan Covid-19, insandan insana geçtiği doğrulansa da bu konuda fazla şey bilinmiyor.

Her yaştaki insan covid-19 olabilir. İlk başlarda bebek ya da çocuklarda görülmüyor dense de çocuklar ve bebeklerde de ciddi oranda yakalanma riski bulunur. Covid-19 ateş, sürekli öksürük ve nefes darlığı semptomları gösterir. Ancak yüksek yaş grubu insanlarda bu semptomların hiçbiri görünmeyebilir.

65 yaş üstü covid-19 belirtileri, diğer yaş gruplarına göre, farklı semptomlar gösterebilir. Sürekli mutasyon ve semptom listesi genişleyen covid-19, yaşlı insanların daha fazla dikkat etmesini gerektirir.

  • Koronavirüsün erken belirtisi ateştir. Ancak 65 yaş üstü kişilerde ateş daha düşük seyreder. Bu durum ise, covid-19 ateş belirtisinin gözden kaçırılacağı ya da genel ateş olarak algılanabileceği anlamına gelir.
  • Enfekte olan yaşlılar; normalden daha fazla uyuyabilir ya da yemek yemeyi bırakabilir. İlgisiz tavırlar gösterebilir, kafa karışıklığı yaşayabilir.
  • Çevrelerine karşı ilgisiz görünmeye başlar, baş dönmesi yaşayabilirler.
  • Tansiyonda düşme, ishal, bulantı, karın ağrısı, koku ya da tat kaybı yaşanabilir.

Covid-19’un erken belirtileri gözden kaçtığında, özellikle yaşlılar için durum daha zorlaşır. Normal covid-19 belirtileri göstermeyen yaşlılar, gerekli bakımı almadıklarında, durum çok daha kötüleşebilir.

Çevrenizdeki ya da ailenizdeki yaşlı insanlar kötü bir gün geçiriyor olabilir. Ancak birkaç gün kendilerinde gibi görünmüyorlarsa, biraz daha dikkatli olmak gerekir. Bunun yanında test yapılıp negatif çıkan ama semptomları tekrarlayan yaşlı hastalar, muhakkak ikinci bir test yaptırmalıdır.

Bebeklerde Covid-19 Belirtileri

Her yaş çocuk ve bebek, koronavirüs kapabilir. Ancak yetişkinler kadar ağır geçirmez ya da bazı vakalarda belirti görülmez. Ancak 1 yaş altı bebeklerde covid-19 riski, daha büyük çocuklara göre yüksek orandadır. Bunun nedeni, gelişimin tam anlamıyla oluşmadığından kaynaklanabilir.

Yenidoğanlar; doğum esnasında ya da doğum sonrasında, bebek hemşirelerinden ya da başka şekilde covid-19 kapabilirler. Bu yüzden doğum sonrası bebeğin kucağa alınırken sürekli maske ve eldiven takılması önemli bir önlem aracıdır.

Bebeklerde covid-19 belirtileri yetişkinlere göre farklı seyredebilir ya da hiç görünmeyebilir. Bebek ve küçük çocuklarda bazı semptomlar, sıklıkla görülebilir.

  • Öksürük, baş ağrısı, burun akıntısı ve hapşırma enfeksiyonu belirtileri
  • Bebeklerde daha sık ağlama, uyku sorunu ve huysuzluk
  • Bebeklerde koku duyusu kaybı. Bu durum küçük bebeklerde yeme alışkanlıklarında değişiklikler ortaya çıktığında meydana gelir.

Bebeklerde koronavirüs nasıl anlaşılır; bebek ve çocuklar, kendilerini sözlü olarak ifade edemez ve semptomları tam anlamıyla söyleyemezler. Bu yüzden özellikle bebekleri takibe almak gerekir.

Bebeklerde solunum sıkıntıları belirtileri;

  • Yenidoğanlarda dakikada 60’tan fazla nefes almak ve çok hızlı nefes alıp vermek
  • Nefes alırken horlar gibi ses çıkarmak
  • Nefes alma esnasında göğüs kafesini çevreleyen kasları emmek
  • Yenidoğanlarda burun deliklerinin genişletme hareketleri
  • Homurdanma

Aynı zamanda bebekler bazı ciddi komplikasyonlara maruz kalabilir;

  • Kalp yetmezliği
  • Organ yetmezliği (böbrekler)
  • Organlara zarar veren sistemik enfeksiyon sepsis
  • Vücudun yeterli oksijen alamadığında oluşan hipoksi

Bazı bebeklerde beslenme zorluğu yaşanırken; 2 aylıktan küçük bebeklerde ateş ve yeme güçlüğü yanında öksürük olmadığı da belirlenmiştir.

Boğaz Yanması Covid-19 Belirtileri

Ateş, kaşıntılı öksürük, vücut ağrısı gibi covid-19 semptomları, soğuk algınlığı ya da grip enfeksiyonuyla ciddi şekilde benzerlik taşır. Boğaz yanması covid-19 belirtileri arasında kaşıntılı ve boğaz batması gibi hissiyat olabilir.

Covid-19’lu bir boğaz ağrısı vakası ile covid-19 olmayan bir boğaz ağrısı arasında bir fark yoktur. Boğaz gerçekten ağrıyor olabilir ya da tahriş olmuş hissi uyandırabilir. Bazı durumlarda yemek yerken ya da su içerken, hafif yanma ya da kaşıntı hissi oluşabilir.

Kuru öksürük, baş ağrısı, nefes darlığı, ateş gibi semptomları takip etmek önemlidir ve erken teşhis için, test yaptırılması gerekir.

Burun Tıkanıklığı Covid-19 Belirtileri

Koronavirüs birçok farklı semptom gösterir. Burun tıkanıklığı da bu semptomlardan bir tanesidir. Spesifik olmayan burun tıkanıklığı covid-19 belirtileri, yaptırılacak bir test sonrasında anlaşılabilir.

Burun akıntısı ve tıkanıklık, koronavirüsün tipik semptomları arasında bulunmaz. Burun tıkanıklığı için koronavirüs nasıl anlaşılır noktasında; özellikle burun akıntısı ve tıkanıklık belirtileri varsa, grip ya da soğuk algınlığıyla karıştırmak oldukça kolaydır.

  • Kuru öksürük ve ateş varsa
  • Açıklanamayan yorgunluk yaşanıyorsa
  • Burun akıntısı ya da tıkanıklık durumunda görülmeyen nefes darlığı yaşanıyorsa

Bu belirtiler, covid-19 olma olasılığınızı yükseltir. Yeni koronavirüsün endişe verici düzeyde yayılmaya devam ettiği bu günlerde; soğuk algınlığı ya da grip semptomları içinde burun tıkanıklığı ve burun akıntısı da varsa, başka insanlara geçirme riskini ortadan kaldırmak ve emin olmak için, test yaptırılmalıdır.

Covid-19 Akciğer Belirtileri

Koronavirüs; özellikle akciğerlere ulaşan ve solunum yolları etkileyen bir hastalıktır. Kalp hastalıkları, kanser, diyabet gibi farklı sağlık sorunları olan ve daha yaşlı yetişkin kişiler, semptomları daha ciddi yaşayabilir.

Covid-19 akciğer belirtileri hafif, orta ve riskli derecelerde oluşur.

  • Solunum yolunun üst ve alt kısmında enfekte olabilir. Böylece hava yolundan aşağı hareket ederek, tahrişe ve iltihaplanmaya neden olur.
  • Hafif ve orta dereceli vakalarda; akciğerler ve solunum yolları şişerek iltihaplanmaya başlar.
  • Bazı vakalarda alveoller iltihaplanır ve akciğer enfeksiyonu zatürre oluşur.
  • Ciğerlerde oluşan şişlik kötüleşmeye başlarsa, ciğerlerde sıvı oluşmaya başlar.
  • Nefes almada zorluk yaşanırken, nefes darlığı meydana gelebilir. Nefes alışverişler hızlanmaya başlar.

Daha kritik durumlarda; ciğerlerdeki hava keselerinin duvar ve kaplamaları zarar görür. Ciğerler daha fazla iltihaplanır ve sıvı dolar. Doku hasarı oluşur. Akciğer, kalp, beyin ve bacaklarda tehlike riski yüksek pıhtılar oluşmaya başlayabilir.

Covid-19 Ağrı Belirtileri

Covid-19 ağrı belirtileri arasında miyalji, baş ve göğüs ağrısı semptomları görülür. Özellikle baş ağrısı ve miyalji, belirtilerin en başında yer alır.

  • Baş ağrısı: Baş ve boyun üstündeki ağrıdır. Yaygın klinik bir semptomdur. Covid-19’un neden olduğu baş ağrısı, henüz belirsizliğini korurken; viral enfeksiyonlarla bağışıklık hücrelerince salınan sitokinler, baş ağrısına neden olur. Baş ağrısıyla beraber bazı durumlarda kusma, bulantı, baş dönmesi de görülebilir.
  • Miyalji: Kas ağrısıdır. Genellikle sistematik ya da lokal enfeksiyondan dolayı oluşur. Bazı durumlarda artralji de görülebilir. Artralji; düşük yaşam kalitesi, duyguların olumsuzlaşması, uyumda azalma, eklem ağrısı ve sertliği olarak bilinir. Miyalji; Sars-Cov-2 test pozitifliğiyle yakından ilişkili olmakla birlikte covid-19 hastalarında yaygın olarak görülür.
  • Göğüs ağrısı: Boyun ve üst karın arasında oluşan ağrıdır. Sıklıkla yaşam kalitesi düşük olduğunda görülür. Göğüs ağrısı ve nefes darlığı semptomları, şiddetli covid-19 ile ilişkilidir.

Koronavirüs nasıl anlaşılır konusunda; virüs yalnızca solunum sistemini etkilemez, aynı zamanda ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve zatürre belirtilerine neden olur. Baş ağrısı, göğüs ağrısı, miyalji dışında karın ağrısı ve boğaz ağrısına da neden olabilir.

Covid-19 Ağız İçi Belirtileri

Birçok doktor; SARS-Cov-2 ve oral hastalıklar arasında, sıkı bir bağlantı kuruyor. Bu yüzden covid-19 ağız içi belirtileri, önemsenmesi gereken durumların başında geliyor.

  • Dişeti iltihabı: Ağız dokusunda kanama ve iltihaplanmanın oluşması, SARS-Cov-2 virüsü tarafından yüksek miktarda sitokin ve interlökin seviyelerine bağlı iltihaplanma oluşturabilir. Covid-19’un şiddeti, bu kanama ve iltihaplanma seviyelerini yükseltebilir.
  • Ağız kuruluğu: Covid-19, çeşitli sebeplerle ağız kuruluğuna neden olur. Maske kullanımında kişi ağızdan solur. Ağızdan solumak, sık hidrasyon olmadan ağız dokusunu kurutur.
  • Ağız ülserleri ve dişeti dokusunun dejenere olması: Covid-19 kan damarlarının viral hasarına bağlı olarak vaskülarite anomalileriyle ilişkilendirilir. Ülser ve doku hasarı, SARS-Cov-2 virüsünün neden olduğu iltihaplanmayı artırır ve sonrasında daha şiddetli hale getirir.
  • Tat ve koku kaybı: Covid-19’un en erken belirtilerinden biri tak ve koku kaybıdır. Özellikle asemptomatik ya da hafif şiddetli vakalarda, öznel tat ve koku kaybı şikayetleri oluşabilir.

Ağız boşluğunda, covid-19 enfeksiyonunun yayılmasına olanak tanıyan, bir bölge bulunur. Bu bölge enfeksiyon tükürük bezleridir. Tükürük bezlerine sızan virüs, tükürüğü enfekte eder ve gastrointestinal bölgeye yayılarak, akciğerlere kadar ilerleyebilir.

Covid-19 Belirti Olmadan Atlatılır mı?

Covid-19 belirti olmadan atlatılır mı; Evet atlatılabilir. Çünkü yapılan araştırmalar, hiçbir semptom göstermeyen yüksek sayıda enfekte olan insanın varlığını ortaya çıkarmıştır.

Bunun yanında asemptomatik olarak adlandırılan ve virüsü hafif atlatan hastalar olduğu da görülmektedir. Risk grubundan olan kişilerle görüşülse de asemptomatik insanlarda herhangi bir sorun yaşanmıyor. Bunun nedeni olarak asemptomatik insanların, izolasyon kurallarına uymamaları gösteriliyor.

Bu kişilerin mümkün olduğunda evden çıkmaması, sosyal mesafe kurallarına uyması, maske takması ve temizlik kurallarına uyması gerekiyor.

Covid-19 Belirtiler Nelerdir Gün Gün

Covid-19; özellikle akciğerleri etkileyen, solunum yoluyla bulaşan bir virüstür. Hafif ve orta derecenin yanında kritik vakalar da görülür. Covid-19 belirtiler nelerdir gün gün bakıldığında, semptomların nasıl ilerlediği tespit edildi.

  • İlk gün: Belirtiler hafiftir. Genellikle ateş ve öksürük ortaya çıkar. Bunun yanında bazı kişiler, ateş ve öksürük öncesinde ishal ya da mide bulantısı yaşamış olabilir. Bu durum ise, daha şiddetli bir enfeksiyonun işareti olarak gösterilir.
  • İkinci gün: Ateş ve öksürük devam eder.
  • Üçüncü gün: Çoğu hasta zatürre geliştirebilir.
  • Dördüncü gün: Ateş ve öksürük devam ederken, zatürre riski devam eder.
  • Beşinci gün: Nefes almada zorluk çekilmeye başlanır. Özellikle yaşlı kişilerde daha erken çıkabilir.
  • Altıncı gün: Öksürük ve ateş yanında, solunum güçlüğü de baş gösterir. Bazı insanlar göğüs sıkışması oluşabilir.
  • Yedinci gün: Sürekli göğüs ağrısı, göğüste basınç, nefes darlığı, dudaklarda mavileşme oluşur.
  • Sekizinci gün: Nefes darlığı, zatürre ya da akut solunum sıkıntısı çekilmeye başlar.
  • Dokuzuncu gün: Agresif bağışıklık tepkisi olarak sepsis gelişmeye başlar.
  • On ve on birinci gün: Hastaların belirtileri kötüleşmeye ve yoğun bakım ünitesine alınmaya başlar. Daha fazla karın ağrısı ve iştah kaybı baş gösterir.
  • On ikinci gün: Hastalar; hastalığın başlamasından ortalama 2 hafta sonrasına kadar akut solunum yani ARDS geliştirmez. On ikinci günde ateş düşerken, bazı hastalarda öksürük devam edebilir.
  • On altıncı gün: Solunum güçlüğü geçerken, öksürükler de düzelmeye başlar.
  • On yedinci ve on sekizinci gün: Çoğu kişi virüsten kurtulup taburcu olabilirken, bazı hastalar hayatlarını kaybedebilir.
  • On dokuzuncu gün: Nefes darlığı geçmeye başlar.
  • Yirmi yedinci gün: Çoğu hasta, hastanede daha uzun süreli kalabilir. En uzun kalış süresi ise 27 gündür.

Hastaneden taburcu olmak, belirtilerin tamamen ortadan kalktığı anlamını taşımaz. Hastalanmış ya da hastanede kalmayan insanlarda, kalıcı semptomlar oluşabilir.

Covid-19 Belirtiler Yutkunma Zorluğu

Covid-19 belirtiler yutkunma zorluğu, hastalanmış kişilerin yaşadığı sorunlardandır. Virüsü kapan çoğu insan yemek yerken ya da içme durumunda zorluk yaşayabilmektedir.

Covid-19 Belirtiler Yutkunma Zorluğu

Yutkunurken doğal olarak nefes tutulur. Bunun sebebi, akciğerlere giren herhangi bir sıvı ya da yiyeceği engellemektir. Nefes alırken güçlük çekildiğinde, nefes alıp verirken, koordinasyon sıkıntısı yaşanır.

  • Ani yutma güçlüğü başlangıcı
  • Aşamalı yutma güçlüğü
  • Nefes almada güçlük
  • Ateş ve yutma güçlüğüyle başlayan şiddetli boğaz ağrısı

Aynı zamanda çoğu insan ani ses kaybı yaşayabilir. Bu ani ses kaybı 3 haftadan uzun süreli kalıcı ses kaybı olarak gelişebilir.

Koronavirüs nasıl anlaşılır; koronavirüs olduğunuz konusunda herhangi bir şüpheniz bulunuyorsa, muhakkak bir sağlık kuruluşuna giderek, virüs testi yaptırılmalıdır. Erken teşhis olduğunda, tedavi de daha çabuk ve daha kolay gerçekleşir.

Yukarı