Çarşı Medya
Asistan

Akciğer Nasıl İyileşir?

Akciğer Nasıl İyileşir?

Akciğerimiz bir nevi vücudumuzun temizlik görevini üstlenir. Dışarıdan oksijen alıp dışarıya karbondioksit vermemizi sağlar. Yani temiz havanın vücudumuza girmesini, pis atılmasını sağlar. Bu görevini yerine getirirken akciğerin solunum sırasında ya da başka etkenlerle yabancı maddelere maruz kaldığı ve çeşitli hastalıklara sebep olduğu görülür.

Zatürre (Pnömoni)

Zatürre de bir akciğer hastalığıdır. Kimi zaman griple karıştırılır. Zatürreye virüs ve bakteriler neden olur. Bu virüs ve bakteriler hava keseciklerinin iltihaplanmasına yol açar ve böylece nefes alıp vermek güçleşir. Bu gelişmeler zatürrenin belirtisidir.

Zatürrenin Sebepleri: Zatürrenin sebepleri arasında sigara da yer alır. Bütün akciğer hastalıklarında sigaranın büyük zararları vardır. Soğukta uzun süre kalmak, yorgunluk, dışarıdan alınan zehirli gazlar da zatürre sebebidir.

Zatürre Nasıl İyileşir?: Zatürre kimi zaman evde kimi zaman da hastanede tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu hastalıkta ateş takibi önemlidir. Evde bakılan hastaların ilaçlarını yarıda kesmesi hastalığın artmasına sebep olabilir. Verilen ilaç ve antibiyotiklerin düzenli kullanılması gerekir. Çocuklarda ateş 39’u bulursa doktora başvurmak gerekir.

Akciğer Kanseri

Akciğer kanserinde kanser yapıcı hücreler hava yollarına yerleşir ve buradan bütün ciğere ilerlediğinde ise diğer organlara yayılır. Bu durum hastalığın ilerlediğinin göstergesidir. Akciğer kanserinde erken tanı hayat kurtarır. İlerleyen hastalık ölümcül olabileceğinden belirtilere kulak vermek gerekir.

Akciğer Kanserinin Sebepleri: Akciğer kanserinin en önemli sebebi sigaradır. Sigara içenlerin akciğer taraması yaptırması gerekir. Bunun yanında sıva malzemelerinde bulunan beyaz toprağın da bu konuda zararlı olduğu biliniyor. Dışarıdan alınan zararlı zehirlerin ve gazların da tetikleyici olduğu biliniyor.

Akciğer Kanserinin Nasıl İyileşir?: Akciğer kanserinde ışın tedavisi, kanserli bölgenin alınması ve kemoterapi gibi yöntemler kullanılır. Işın tedavisinde kanser yapan hücreler yok edilmeye çalışılır. Ameliyatlı tedavide kanserli bölge tamamen alınmaya çalışılır. Kemoterapide ise kanserli bölge ilaç tedavisiyle yok edilmeye çalışılır.

 Zatülcenp ( Plörezi)

Plörezi bir akciğer hastalığıdır ve halk arasında bilinen adı zatülcenptir. Bu hastalık akciğeri sarmalayan zarların arasında sıvı birikmesiyle oluşur. Normalde bu zarlar arasında sıvı akışı görülür. Bu birikmeyle bu akış bozulur. Akciğer hastalıkları birbirini tetikleyen hastalıklar olduğu için plöreziye diğer akciğer hastalıkları da sebep olabilir.

Plörezi Belirtileri: Ateş, öksürük, terleme, sıtma tutması ve nefes alırken ses gelmesi bakımından diğer akciğer hastalıklarıyla benzerlik gösterir.

Plörezi Nasıl İyileşir?: İlaç tedavisinin yanında zarlar arasında biriken suyun alınmasıyla tedavi devam eder.

Tüberküloz (Verem/ İnce Hastalık)

Tüberküloz, halk arasında verem ya da ince hastalık diye adlandırılan ve vereme sebep olan bakterilerin akciğerlere yerleşmesiyle meydana gelen bir hastalıktır. Bu hastalık son derece bulaşıcı olup hastanın ayrı bir odada yaşaması ve ayrı eşyalar kullanması gerekir.

Tüberküloz Belirtileri: en bilindik belirtisi filmlerden de aşina olduğumuz üzere öksürürken kan gelmesidir. Bunun yanında titreme, ateş, terleme, iştahsızlık ve kilo kaybı görülür. Vereme sebep olan bakteriler her bünyede bulunabilir. Ancak ortaya çıkması için bünyenin zayıflaması gerekir. Bu nedenle beslenmeye dikkat etmek ve çevresel faktörlerden korunmak gerekir.

Tüberküloz Tedavisi: Bu hastalığın tedavisinde BCG aşısı kullanılır. Küçükken bütün çocuklara yapılır. Ayrıca antibiyotikler verilir. Tedavisi 2 yıla kadar bile sürebilir. Diğer akciğer hastalıklarında olduğu gibi ilaçların yarım bırakılması hastalığın şiddetini arttırabilir.

Veremden Nasıl Korunulur?

Verem bulaşıcı bir hastalık olduğundan veremli hastayla temas etmek doğru değildir. bu hastaların odası ve eşyaları ayrı tutulmalıdır. Öksürük, nefes gibi yollarla bulaşan bu hastalığın yayılmasını önlemek için hastalar kalabalığa çıkmamalıdır.

Verem, bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla ortaya çıktığından beslenmeye özen göstermek gerekir. Sebze ve meyve gıdasını almak vitamin değerlerine dikkat etmek gerekir.

Akciğer Nasıl İyileşir?

Akciğer hastalıklarına bakıldığında belirtilerin birbirine yakın olduğu görülür. Bu nedenle kişiler bu belirtiler görüldüğünde kendi yorumlarını katmadan doktora görünmelidir. Akciğer hastalıklarını andıran bazı belirtiler de grip gibi şikâyetlerin belirtisi olabilir. Bu belirtilerin ciddi mi yoksa basit mi olduğuna doktor karar vermelidir.

Bütün akciğer hastalıklarında öksürük belirgindir. Öksürüğe ateş, bazen titreme, terleme, nefes darlığı ve yorgunluk da eşlik edebilir. Bunun yanında kanlı öksürük ciddiyet göstergesidir. Bu durumda doktora gitmek için vakit kaybedilmemelidir. Akciğer hastalıklarında ve bütün hastalıklarda erken tanı hayat kurtarır.

Yukarı